Monday, February 28, 2011

- Tak taw tajuk -

Musim x betul dah kembali normal.. ye ke normal?? boley layan laa coz dah siaht walapiat si Qayyim si Qisya plak wat peel.. cam no nak anto pengasuh kalau gini dik dik oiii..

Jenuh la kak kiah nanti kendong2 adik cam nie.. apa satu kerja x menjasi.. Itu hal citer kak kiah. Yg aku nie kul 12 or kul 1 br leh mandi.. ntah apa kena ngan si Qisya nie susah noo nak tido lepas mandi pepagi.. awal sgt ke kul 8 aku mandikan dia?? awal kot.. aku lajak skit kul 9am.. pun sama gaks peel susah nak tido.. ayun2 buai pun x maw.. aku dok rocking2 dlm car seat [un x nak... bingung nie...

Hr ni aku try mandikan dia lewat skit dlm kul 10am.. hummmm x jgak menjd. sama gak peel susah tido pg nie.. Itu kisah tido pg.. ptg un sama .. asal letak la melalak bagai.. sakit apa nie?? Ingat nak kena p clinic nie.. dah kena menapak Muslimah semula.. eeeee nak x nak kan.. kembung ke?? dr minyak bby NR aku tukar ke Yu Nyi cap limaw.. btul ke ejaan aku nie?? ntah lantak laaa......

sebelum nie kadang2 dok guna minyak telon ja.. ok plak.. nape nie dik? sayang ni sakit tang mana?? syok sgt kot dok atas tilam mama dia nie.. mentang2 aku dah bam bam la nie.. huhuh

Dulu si Qayyim x cam nie pun.. eisssss suka beza2kan anak!!.. x baik la.. hehehe soweyyy

So apa kes?? kena try plak esok cam mana.. tido mama pun dah x btul.. huhuh tido ke?? ntah lee bnyak benda dok pk lam kepala nie...
Nie sesuai utk bacaan umum.. hehe terutamanya aku nie...

Info - Cara Betul Teknik Menyusu Bayi
  • Ini bergantung pada cita rasa dan pilihan anda. Anda boleh menyusu sambil duduk, berbaring atau serong sebelah.
  • Tentukan kedudukan anda betul. Bermakna cara anda duduk atau baring, memegang bayi dan bagaimana bayi menyesuaikan mulutnya apabila menyusu.
  • Bayi perlu diampu dengan baik. Anda boleh duduk bersandar di atas katil dengan kepala bayi di atas lengan atau duduk bersandar di kerusi.
  • Jangan bersandar terlalu jauh daripada bayi sehingga susah ia mencapai puting payudara anda. Jangan terlalu membongkok sehingga terlalu rapat dengan bayi.
  • Gunakan sesuatu seperti bantal, kusyen atau bahan yang lembut tapi kukuh untuk bersandar atau merehatkan kaki agar dapat menyokong anda dan bayi.
Perkara Yang Perlu Dielak
  • Jangan sekali-kali tinggalkan bayi sendirian ketika menyusu.
  • Jangan jadikan bantal atau kusyen sebagai penahan atau penyendal botol susu yang diberi kepada si kecil, sebaliknya pegang botol susu itu.
  • Pantau sesi penyusuan itu bagi mengelak sebarang kejadian tidak diingini.
Jangan pandang remeh pembelian puting susu. Sebaliknya, peka kepada aspek lubang puting itu kerana lubang besar juga berisiko menyebabkan bayi tersedak susu.

Sunday, February 27, 2011

- Musim x Betul -

Adushh .. mood x btul skit since semalam coz Qayyim Haris cam panas2.. nak kata main panas.. x jgaks. kena hujan ke? humm ntah lee.. Tp serasa aku pun dah lama x demam kan.. Tp dalam demam pun ttp aktif main cam biasa.. We all pun x mo layan sgt demam dia coz still leh bangun. Ubat pun dah amik. Seb baik panel aku dekat ja ngan rumah so.. just tunjuk MEdi-Card terus dia kasik ubat.. x payah jumpa Dr. Tpkadang2 aku prefer jumpa dr senang skit leh tanya manyak menda...

Nak kata penangan jalan2 sana sini.. kemana sangat since aku habis pantang nie. Just ke Jusco perda hunting2 4 Qisya's stuff .. then semalam ke Tesco Sbrg Jaya hunting plak brg2 dapoq.. huhupenuh trolly dah sampai RM200.. Dasyat sungguh la nie kalua sopping kan.. hummm tp benda nie semua keperluan dapur.. x sopping gini nak makan apa?? makan kedai lg botak urat rambut .... huuuuhuhuh ...

Sadis tul kan.. rege barang sentiasa naik.. bila nak turun-turun?? mimpi laa.. gaji x naik2 pun tp sana sni naik harga.. lepas nie apa plak naik x taw la.. bwg besaq dl byk la jgaks dapat. la nie naik mendadak.. huhu

Lepas ni masak x payah guna bawang besar?? Alasan biasa  = kurangkan baw badan.. hehehe
Minyak?? x kan nak suh tanak minyak sdiri kot?? humm mak aku rajin la semua nie...
Gula??
Since berpantang ni ja pun dok guna Gula but still beli every mths wat stock!!... coz aku minum kopi o panas..
Apa lagi??? minyak R-97?? x payah mention la kot.... laki aku dah tukar ke R-95.. x tahan minyak dok naik.. lepas nie naik lg cam mana?? x ke sakit kepala ....

Ni dok bebel since Qayyim demam.. n Alhamdulillah coz kalau sebelum nie demam sure dia merap2.. since ada Qisya nie dia byk berubah.. mandi pun dah pandai mandi sdiri.. cuma nak kena monitor tkt main bukan2 ja.. len2 semua alhamdulillah.. Dah pandai shampoo sdiri, sabunkan badan sdiri utk setiap inci badan dia.. hehehe itu bukan aku yg ajar k.. mr suami yg dok ajar dia semua menda2 ni.. aminn .. dah berdikari rupanya anak aku nie... aminn ....

Qisya plak.. biasala anak dara manja sorang nie.. kejap2 bunyi.. lama x dukung2 peluk2.. nangis2 melalak cxam kena cubit.. sampai muntah semua susu.. iskkk ada ja peel si kecik nie.. gerammm nak geget..

n Kalau sebelum nie Qayyim p c4 or Jusco or mana2 mall mesti gedik2 nanak mainan kan.. n now Alhamdulillah skali ja mention kat rumah b4 keluar.. " x mo mainan taw" .. ckup2 lah kat rumah belambak dah.. x termain pun!!..

n kat rumah pun dok layan U-tube aliff baa taa .. bley la dalam 10 menet ngan semua 2.. then mula la.. jerit2..

"mama... qayyim nak tgk mc'queen..." .... anak lelaki kan...

So korang2 .. apa kes hr nie?? weekends nie x kemana2 ka? aku plak hr ahad ni lepak rumah since hubby keerja pg..masak apa eiks? jom jom usya menu...........

Saturday, February 26, 2011

- Jusco part 1 -

Hati berbaur riang gumbira.... hahaha nape nie tetiba happy?? nape eh.. saja ja.. coz hr nie hr berjalan2 sedunia.. haaaa br lega rasanya dapat keluar rumah. Bukan ke mana pun just Jusco dekat rumah haku je. x kisah la dekat or jauh yg penting kuar rumah n jalan2 ngan fmly kecik aku nie..

Persiapan keluar haruslah aku yg buat kan..Aku punya style siapkan anak2 dulu sblum mak budak siap.. besa la kan senang hati tgk depa dah cantik2 n hensom2.. hehhe tp x hensome jgak pun si Qayyim nie.. dok wat peel apa x taw.. carik tali pinggang x jumpa.. ingkan nak wat la hr sedondon PINK sedunia.. x gaks menjd coz si Qayyim wat hal x mo pakai pink bagai.. nak pakai bg baru!!... pakai je la.. simpan pun susah gaks.. kang dah x muat..

Suh dia mandi while aku settlekan si Qisya.. tukaq pampers, wangi2 skit tukaq baju semua.. humm settle hal adik.. abang plak dok terjerit2 mintak di lap after shower.. huhuh nak kena dah nie.. x reti nak sabo langsung!! .... perggggggg tinggi sora aku marahkan dia!!.. senyap kejap.. pilih2 baju n jeans.. hilang plak tali pinggang lama.. ntah mana dia taruk. Slalu ingat ja.. hr nie kelam kabut cam nie terus lupa semua benda.. tp yg x tahan mr suami dah settle.. suh aku plak p mandi.. hummm kejap k coz anak teruna ni x settle lg.. yg si Qisya plak terjerit2 mintak dukubg... iskkk time ni la dok jerit2 anak beranak...

Mr suami ringankan tangan dukung adik while aku plak berBAJU.. hahaha bukan apa dah lama x pakai.. sblm nie dok pakai bj ngandung ja lan.. ntah mana aku taruk semua baju2 jalan ni2.. ada ja sebelum nie.. adush tudung plak nak kena iron.. ahh malas aaaa........ terus tarik shawls jee.... lantak la.. bukan p lama pun kan.. stakat hunting 4 Qisya stuff n makan2 keluarga.. hehhehe apa barang kan!!! .......

Check2 dl sebelum kuar rumah.... tkt menda tertinggal.brg2 Qisya aku taruk lam beg aku ja.. senang skali pegang.. x yah byk2 beg. Yg gerammm sesangat.. tgk si Qisya dok lam carrier.. tetiba Qayyim nangis2 dok tanya mana stroller.. adushhhh .. stroller apa nie?? malas sungguh nak jalan taw.. kang tolak stroller kosong.. bukan nak dok sgt pun.. saja ja jeles la 2.... eeeeeeee mr suami dah naik toncang!!... hahaha ye lah nak angkut stroller bagai plak masuk bonet.. bukan benda ringan taw...... dah dah .... sumbat jgak dlm bonet.. naik rimas ngan peel si Qayyim sejak menjak nie.. x buat adik pun.. Da way dia tunjuk peel jeles 2 buat x tahan.. nampak dia very da sayang kat adik.. kiss la.. nak kata buat2 x penah la teruk.. balakang x taw la.. huhuhu

Dah2 settle bab stroller si Qayyim... settle si Qisya.. zassssssssss ke Jusco...

Ke mana?? hehhehhehe apa lg baby stuff laa.. ada la sesetengah brg yg sale.. humm dok usya2 botol utk Qisya nie.. tp stok cam dah ckup.. survey ja pun.. x beli pun.. hehehhe

Mende yg aku nak beli nie eiks..survey dulu.. zasssssssssssss rembat barang penting dl k..... ukur gaji dl .. hehehe

Friday, February 25, 2011

- Petua penjagaan bayi -

Aku sesaja surf bout baby nie.. caml lain skit coz sebelum ni mak aku yg tulun jgkan sampai hr ke-60.. so tis time awal2 dah kena berpantang sdiri so,.,, nak kena rajin la eiks carik new info yg berguna tuk diri sdiri n kenjagaan bayi.. nak kata kekok xgaks tp si kecik nir kerap2 nangis.. aku x taw apa lg nak buat... tido sdiri pun terganggun..naik emo gak setiiap hr cam nie kan.. so sedikit sebnyak taw gaks after baca n paham info below...

Urutan bayi mampu merangsang dan menenangkan bayi. Bahkan baik untuk sistem peredaran darah, penghadaman dan perkumuhannya.

Kaki


Langkah 1 : Lakukan Indian Milking. Sebelah tangan pegang bahagian tapak kaki bayi dan tangan sebelah lagi memegang lembut pangkal paha bayi (jauhkan dari lutut bayi) dan picit lembut dari paha hingga ke arah pergelangan kaki.

Langkah 2 : Gerakan Hug & Glide. Letakkan kedua-dua tangan anda ke paha bayi, lalu tangan digerakkan ke arah bertentangan dengan gerakan memeras, memijat dan memutar kaki bayi secara lembut hingga ke pergelangan kaki bayi.

Langkah 3 : Telapak kaki bayi dilurut lembut dengan menggunakan ibu jari. Boleh juga dibuat gerakan lingkaran-lingkaran kecil di tapak kakinya. Ia dikenali sebagai Thumb Press.

Langkah 4 : Gerakan Toe Squeeze. Jari jemari kaki bayi dipicit satu persatu dengan gerakan memutar. Ia diakhiri dengan tarikan lembut pada setiap hujung jari kaki.

Langkah 5 : Top of Foot. Selesai bahagaian tapak kaki, letakkan pula dua ibu jari anda di bahagian atas kaki bayi, picit dan lurut secara lembut ke arah pergelangan kaki.

Langkah 6 : Sebelah tangan memegang bahagian hujung kaki bayi, gunakan ibu jari tangan sebelah lagi dan letakkan di buku lali. Picit lembut dan lakukan gerakan memutar di bahagian tersebut. Ia dikenali sebagai Circle Angkle.

Langkah 7 : Kemudian lakukan Sweedish Milking. Tetapi kali ini lurutkan tangan anda haruslah digerakkan dari pergelangan kaki ke pangkal paha pula. Lakukan dengan lembut terutama ketika melalui bahagian lutut bayi.

Langkah 8 : Rolling, luruskan kaki bayi, letakkan kedua-dua tapak tangan anda ke sisi paha bayi. Buat gerakan tangan turun dan naik. Setelah selesai, ulang langkah yang pada sebelah lagi kaki bayi. Urutan pada bahagian kaki akan diakhiri dengan kedua-dua kaki bayi dirapatkan, dan dengan lembut kedua-dua kaki bayi diusap dari atas ke bawah.


Perut

Langkah 1 : Gunakan teknik Water Wheel, lakukan gerakan pada perut bayi seperti mengayuh pedal basikal. Lakukan dengan tangan kanan dan kiri secara berganti dan lurut secara lembut.

Langkah 2 : Masih menggunakan teknik water wheel. Gunakan hanya sebelah tangan sahaja. Letakkan di atas perut bayi dan lurut lembut ke arah perut bawah.

Langkah 3 : Thumb to side. Letakkan kedua-dua ibu jari tangan anda sekata di bahagian atas jari tangan anda sekata di bahagian atas pusat bayi. Tekan sedikit dan lurut lembut membawa ke arah kiri dan kanan secara serentak.

Langkah 4 : Gerakan ini dikenali sebagai Sun And Moon. Gunakan tangan kiri dan kanan secara silih berganti. Pergerakan tangan harus bermula dari kiri ke kanan.


Dada

Langkah 1 : Gerakan Open Book. Letakkan kedua-dua tapak tangan di bahagian dada bayi, buat gerakan dari tengah dada ke arah samping.

Langkah 2 : Letakkan pula kedua-dua tapak tangan di dada bayi, dan lakukan gerakan secara berselang-seli kanan dan kiri. Hujung jari perlu singgah ke atas bahu bayi. Ia dikenali sebagai butterfly.


Muka

Langkah 1 : Letakkan hujung jari kedua-dua tangan anda di atas dahi bayi. Urutan muka harus dimulai dengan mengusap wajah bayi ke arah samping dengan kedua telapak tangan anda.

Langkah 2 : Letakkan kedua-dua jari di tengah dahi dan tekan lembut di bahagian tersebut. Buat gerakan ke samping kiri dan kanan.

Langkah 3 : Letakkan kedua-dua jari di sisi pangkal hidung bayi dan lurut lembut ke arah bawah.

Langkah 4 & 5 : Temukan kedua-dua ibu jari anda di bahagian tengah bibir atas dan urut secara melintang ke kiri dan kanan (mengarah ke pipi). Lakukan cara yang sama di bahagian bawah bibir bayi anda.

Langkah 6 : Letakkan hujung jari kedua-dua tapak tangan anda ke sisi rahang bayi. lakukan gerakan secara memutar, lakukan ia dengan lembut dan perlahan-lahan.

Langkah 7 : Akhir sekali, pegang kedua-dua telinga bayi dan usap lembut ke arah bawah.


Tangan

Langkah 1 : Urutan tangan perlu dimulakan dari pangkal lengan, tangan kanan dan kiri bayi. Ia dikenali sebagai Indian Milking. Gerakan yang dilakukan seperti sedang memerah susu. Atau, kedua-dua tangan melakukan gerakan memeras, memicit dan memutar lembut pada lengan bayi.

Langkah 2 : Lakukan Hug & Glide. Genggan lengan bayi dan urut perlahan secara memulas sebelum beralih ke bahagian tangan.

Langkah 3 : Lakukan gerakan Open Hand. Cuba buka tapak tangan bayi perlahan-lahan. Gerakan ini diakhiri dengan tarikan lembut pada setiap satu jari-jemari. Urut dalam gerakan membulat di tapak tangan bayi dan galakkan agar dia membuka genggaman jarinya.

Langkah 4 : Sebelah tangan pegang tangan bayi manakala guna dua jari (ibu jari dan jari telunjuk) untuk memegang pergelangan tangan bayi dan lurut lembut bahagian atas tapak tangannya. Ia dikenali sebagai Sweedish Milking.

Langkah 5 : Teknik dikenali sebagai Rolling. Letakkan kedua-dua tapak tangan di sisi tangan bayi anda. Buat gerakan dari atas ke bawah (tangan bayi anda akan kelihatan seperti bergegar). Setelah selesai mengurut kedua-dua belah tangan, rapatkan lengan bayi ke badannya dan usap lembut. Katakan pada bayi bahawa anda sudah selesai mengurut tangannya dan akan mengurut di bahagian lain pula.

Minyak Bayi

Ketika mengurut, gunakan minyak bayi (yang tidak berbau) bagi mengurangkan geseran pada kulit bayi. Sebelum menyentuh bayi, gosok kedua-dua belah tapak tangan anda untuk memanaskannya.

- Kembung -

Warggg .. apa eiks petua utk hilangkan perut kembung baby?? Cian sesangat ngan anak dara ni. Tetiba kena kembung.. Ingatkan jumpa Dr pasal ruam ja.. tp tetiba dia tanya condition malam?? terganggu x? 4 sure la.. coz semalam mmg x lena sgt.. kejap2 dia nangis.. nak plak tido atas bahu aku jaa.. huhu cam mana mama nka tido ni sayang kalau gini awak lena?? adushhhh manja nya anak dara sorang nie...

Last2 sesambil memangku si kecik ni aku tepon mak.. tp ntah ke mana plak mak aku nie.. hummm tido dah.. padan la dah pkul 11pm kan.. so x pe lah esok je ah tepon mak.. tanya petua.. Kakak aku punya petua plak suh tuam2 ngan kain panas sapu kat perut ngan guna laminyak panas apa2 jenama.. asalkan panas,.. humm rasanya aku x penah miss ngan minyak panas dia.. aku salah makan ke?? humm ntah lee..rasanya dok makan ayam bakaq ja pun..

aku jumpa satu website nie : Rahsia tangisan Bayi . nak beli ke eiks?? ingatkan mcm sesetengah blog.. terus dia taru info kat sitew.. hummm a2ally byk info leh dapat kat sini..


So aku punya kes cam mana?? Aku tetiba teringat petua "Gugu Gaga Erra"..hahahha tetiba rasa nak bermain massage ngan si dara nie.. so amik mintak panas aku urut2 kat perut dia sampai ke kaki.. n Alhamdulillah hasil yg agak TERKEJUT bewakss... taw nape?? dia kentut non stop.. hahahha aminn .......... lega rasa hati.. angin keluar gaks dr perut mu sayang... so dr kepala hingga dada aku guna minyak baby..

Mana mai la petua nie kan.. belasah je al.. Rupanya byk kegunaan massage baby nie kan. Aminn.. anak aku lena malam semalam.. just bangun minum susu 2x shj.. perggg lega mama.. dapat tido lena dgn aman sekali.. ehhe cayalahhhhhh .................

Thursday, February 24, 2011

- Kesah kah Aku? -


Adushhh .. migrain sekejap semenjak 2 nie.. huhuhu during 3rd weeks confine mmg terasa aman sgt2 coz anak dara kecik ni keja tidoq ja.. plak2 lepas mandi.. n malam pun lena sampai ke pg.. kalau nangis pun sebab dia lapaq ja.Kalau malam aku terus bg susu cap gantung ja. But if siang aku terus sumbat botol = susu perahan yg di panaskan.. humm aku ngah gat wat stok susu badan nie.

Utk pengsuh ke?ntah lee.. gamaknya untuk simpanan dulu la. Pengasuh dah mention x maw panas2 susu bagai.. nanak yg terus bancuh = susu formula.. senang kan.. dah lee aku bayo tiao2 bulan , baju x basuh. Susu nak bg sus formula.. huhuh ikut jeee la..byk songeh dah awai2 nie.. harap2 ko jg elok la eiks.. kalau x siap la ko.. aku heret ke court!!.. dah lani mcxm2 story bout pengasuh nie.. bukan kata bini ..tp laki pun sama naik.. huhuh naik risaw dah la ni anak dara plak!!!............






                Selingan skit musyukkkk musyukk aku yg dah cecah hr ke-46.. gerammmm nak geget taw...

Migrain?? Nak taw nape? Sejak hujung2 pantang means last weeks anak dara ni dok wat peramgai x maw tidoq malam.. nak tidoq pun berdakap ngan aku.. kena peluk2 br lena.. hehe dia sejuk la kot!!.. x pe lh.. bukan kata malam, tp siang pun sama naik.. nak main?? Main apa?? Tembak2 ngan abg la kot!!.. maw aku x meroyan sakit kepala bagai...  tp kan yg aku [aling sadisss hukks hukss.... adik dah lena.. tetiba plak bunyi si abaang men Mc’Queen... vrommmmmm vrommmm... opocot terkejut anak dara nie!!.. dah nangis2.. pujuk2 tepuk2.. dulu bley la tepuk2.. pujuk2. La nie sory beb.. dukung aku!! Dukung aku!!!.. nangis cam sakit2.. melalak bagai mintak pegang... angkat ja letak kat tangan ne.. bley dia terus pejam mata lena.. seems like nangis td hanya mainan tido!....... warggggg sakit mama ang nie taw kalau gini.!! 

Meroyan?? Migrain tahap 4 nie!!! ..... nak nangis pun ada nie.. huhuhu coz nak marahkan si abg ni oun.. cian plak coz dah slalu sgt kena marah!!... kadang2 marah gak soh dok diam.. ada la dlm 10 menet... tetiba bunyi plaks senapang patah......... warggggggggg si kecik nie mula la... melalak bagai.... huhuhu .. last2 aku taruk lam buai... ni kes buai plak.. si abg kejap2 dk kiss adik.. kejap2 kiss adik.. dah la angkut segala mak nenek masuk buai.. berebut plak ngan adk.. huhu seingat aku kan.. sejak masuk 3 tahun, dia dah x tido buai pun.. dah stop sama ngan bf.. sejak ada adik nie dok berebut plak.. x kan nak beli lg 1??? Berbaloi ke?? Iskkk dah besar sgt dok lam buat.. wta abis dwet papa jaa.. hehehhe itu ayat dr mulut aku!!! .........

So .. la ni aku akan pulun tido waktu siang.. x kisahla asalkan leh tido.. si kecik lena mmg aku curik gaks utk lena.. so malam dia bejaga aku pun berjaga sama.. at least x sakit kepala bagai.... x larat oooo... naik juling biji mata nie..si abang plak.. aku uruskan se awal pg time adik masih lena.. dia kan berjaga malam so bgun pg lambat la.. lain plak si abg ni.. time aku cuti gini bangun awal.. harap2 kekal la ek sampai start keja nanti. X mo gerak2 bag  dah... hehehe


Adushhh .. migrain sekejap semenjak 2 nie.. huhuhu during 3rd weeks confine mmg terasa aman sgt2 coz anak dara kecik ni keja tidoq ja.. plak2 lepas mandi.. n malam pun lena sampai ke pg.. kalau nangis pun sebab dia lapaq ja.Kalau malam aku terus bg susu cap gantung ja. But if siang aku terus sumbat botol = susu perahan yg di panaskan.. humm aku ngah gat wat stok susu badan nie. Utk pengsuh ke?ntah lee.. gamaknya untuk simpanan dulu la. Pengasuh dah mention x maw panas bagai.. terus bancuh susu formula.. senang kan.. dah lee aku bayo tiao2 bulan , baju x basuh. Susu nak bg sus formula.. huhuh ikut jeee la..byk songeh dah awai2 nie.. harap2 ko jg elok la eiks.. kalau x siap la ko.. aku heret ke court!!.. dah lani mcxm2 story bout pengasuh nie.. bukan kata bini ..tp laki pun sama naik.. huhuh naik risaw dah la ni anak dara plak!!!............

Migrain?? Nak taw nape? Sejak hujung2 pantang means last weeks anak dara ni dok wat peramgai x maw tidoq malam.. nak tidoq pun berdakap ngan aku.. kena peluk2 br lena.. hehe dia sejuk la kot!!.. x pe lh.. bukan kata malam, tp siang pun sama naik.. nak main?? Main apa?? Tembak2 ngan abg la kot!!.. maw aku x meroyan sakit kepala bagai...  tp kan yg aku [aling sadisss hukks hukss.... adik dah lena.. tetiba plak bunyi si abaang men Mc’Queen... vrommmmmm vrommmm... opocot terkejut anak dara nie!!.. dah nangis2.. pujuk2 tepuk2.. dulu bley la tepuk2.. pujuk2. La nie sory beb.. dukung aku!! Dukung aku!!!.. nangis cam sakit2.. melalak bagai mintak pegang... angkat ja letak kat tangan ne.. bley dia terus pejam mata lena.. seems like nangis td hanya mainan tido!....... warggggg sakit mama ang nie taw kalau gini.!! 

Meroyan?? Migrain tahap 4 nie!!! ..... nak nangis pun ada nie.. huhuhu coz nak marahkan si abg ni oun.. cian plak coz dah slalu sgt kena marah!!... kadang2 marah gak soh dok diam.. ada la dlm 10 menet... tetiba bunyi plaks senapang patah......... warggggggggg si kecik nie mula la... melalak bagai.... huhuhu .. last2 aku taruk lam buai... ni kes buai plak.. si abg kejap2 dk kiss adik.. kejap2 kiss adik.. dah la angkut segala mak nenek masuk buai.. berebut plak ngan adk.. huhu seingat aku kan.. sejak masuk 3 tahun, dia dah x tido buai pun.. dah stop sama ngan bf.. sejak ada adik nie dok berebut plak.. x kan nak beli lg 1??? Berbaloi ke?? Iskkk dah besar sgt dok lam buat.. wta abis dwet papa jaa.. hehehhe itu ayat dr mulut aku!!! .........

So .. la ni aku akan pulun tido waktu siang.. x kisahla asalkan leh tido.. si kecik lena mmg aku curik gaks utk lena.. so malam dia bejaga aku pun berjaga sama.. at least x sakit kepala bagai.... x larat oooo... naik juling biji mata nie..si abang plak.. aku uruskan se awal pg time adik masih lena.. dia kan berjaga malam so bgun pg lambat la.. lain plak si abg ni.. time aku cuti gini bangun awal.. harap2 kekal la ek sampai start keja nanti. X mo gerak2 bag  dah... hehehe

Wednesday, February 23, 2011

- Finally ... -

Finally aku berjaya sudah berpantang 45 hr.... yeaaa yeaaa esok raya!!!... hehehe so esok dah lh kuar rumah jalan2 kesana sini.. p kedai ke kan.. sebelum hanya laki aku buat semua menda 2 semua even lauk pauk dia yg beli.. aku cuma tulun masak jeee.. heheh termasuk sampah sarap.. Aku cuma tulun jemur n kutip kain ja kat luar rumah.. klinik of course la p sdiri.. mana bley pantang sampai ke klinik.. melampaw la.. kalau awal2 ye lah laki aku yg p ke sana bertemankan mak aku..

So esok djemput datang ke rumah yee.. tp dengan syarat aaa.. jgn lupa bwk sdiri bekalan makanan.. aku cuma sediakan pinggan n bekas air je la bley x?? grrrr....... (geget jari) ....

x dak la beraya sakan pun.. Cuma yg penting aku dah leh ke kedai.. n berpantang makan still coz aku kan bf!!.. so makan utk anak menyusu k bukan ikut selera mak bapak dia punya mulut!!... haa

- Korang layan x -


Pernah x korang jd penggemar utama drama @ sinetron indonesia? Yg x paham cam mana la depa sanggup kan berlakon n berkarya sampai 200-300 episode... hehehe aku skarang kan masih bercuti so kadang2 terjebak gak tgk citer2 indon nie.. dah siang2 hr apa lg di tunggu oleh suri2 rumah semasa??



Citer indon aaa... latest aku dok tgk “Sejuta Cinta Marshanda” , ‘Cahaya” , “Kejora n Bintang”... nie 3 drama yg best skit kot.. tp yg aku naik booosannnn n lama dah x follow citer “cahaya” coz under astro dah cecah 200++ episode.. huhuh naik booosan tunggu.. 

Pelakon yg sama.. asyik2 laki bini nie.. tp yg x tahan btul2 la.. “laki si Cahaya nie hensome bangattt”.. hahah.. tp aku ada la follow 3-4x.. len2 leh tgk ulangan!! ...

Tp Kalau sejuta Cinta Marshanda, hanya di TV3.. so no ulangan k buat masa skarang nie.. so aku dok follow memanjang x kira di mana berada sampaikan sanggup tangguhkan dl waktu tido petang ke pukul 3.. hehhhe citer ni best la jgak bagi aku kalau nak layan.. tp lembab yg buat x tahan niee.. ada ja.

Tp mostly citer indon nie mmg jenis suka butat beratus episod.. badget besar kot !!!. naik menyampah kalau dok tgk lama2 pun.. ada ja halangan sana sini..kejap2 hilang ingatan la.. ada ja kan.. tringin plak nak tgk sapa penulis skrip citer2 indon nie... ntah cam mana rupe dia??

Itu sinetron tp kalau citer2 berunsur hantu pun banyakkkk sgt kat astro n very2 scary!!!.. bg haku la kan.. “sundal bolong”, “pocong 1,2,3” .. byk laa.... naik remang aku kalau tgk sampai x leh tido.. dah la laki aku keja malam!!!.. huhuh x layan ahhhh .........

Lain plak drama2 berunsurkan ke-agamaan.. seseolah menjd sgt2 n penjiwaan pun ada.. n mmg from realiti!!.. yg itew patut di cthi ok.. tp btul  la kan.. ada yg elok n ada yg x brapa nak elok di tonton sesama keluarga......

So korang2 layan x?? Hummmmm ..............................zassssssss


- Bertunku -

Hr nie genap hr-45 aku berpantang.. hehe pantang ke?? pantang jumpa kot.. lebey kepada pantang makan, minum, bertunku.. n blaa blaaa.. tp bab stokin2 n baju tebal nie sory la eiks.. panas aaa. x tahan sungguh..hahaha nielah berpantang moden . Bak kata mak haku la kan!!.. haha

X larat dah dia nak bebel2 pasal aku x pakai stokin after masuk hr ke-20..but mandi still mandi ngan air panas.. mmg fresh btul mandi ngan air panas nie.. kalau ngan air sejuk ttp best tp kurang plak nikmatnya. Bg aku la ka..

So tiap2 hr afte bersalin sampai hr nie still mandi ngan air panas.. bertunku plak adang2 yerr.. n kadang2 skip gaks.. malas sungguh.. n kadang2 terus guna tunku moden yg haku beli RM50.. bley la guna tp x leh lawan ngan tunku batu mak aku.. tunku batu mak aku lg sodappppp guna plak2 kalau taruk kat pinggang n area paha ke bawh.. mmg heaven waaa cakap luu..... hahhaha nka rasa?? sesapa yg biasa guna tunku batu ala2 kampung ngan tunku moden sure taw byk bezanya..

Coz lain org lain rasanya kan.. so mr suami pun dok guna gaks tunku moden 2 utk pinggang n bahu dia.. lelaki nie kan.. dah cecah usia lain plak yg timbul.. heehe

Opsss.... anak dara dah bebel2.. so chowwwwwww

Tuesday, February 22, 2011

- Kisah anak teruna lagiks -


Salah or Terlebih ajar ?? Hmmm bila pk2 balik rasanya aku lebih tegas dr mr suami.. hehe nape?? Coz mr suami aku 2 terlebey lembut kalau bab ngajor2 nie. Plak2 a,b,c n iQraa'..n colouring





Terus terang aku kalau ngajaqkan si Qayyim nie mmg hanger letak sebelah.. x la pukul pun saha standby.. slalu pun aku bebel or cubit kat jari dia ja.. coz mata ke mana.. tp jari dok tunjuk ntah mana2.. naik geramm.. time ngajilah gatal sana sini.. kejap2 mintak xcuse nak peee..kejap2 nak pooohh.. n kejap2 nak minum air la –dahaga!!!/.. adushhh akal tui la si kecik nie ...

Maw x naik toncang?? Aku ni mudah naik angin so mula la bebel!!... sampai  dia naik tkt n then mula la meleleh air mata sedu2 nangis!!! ...... hahah

Bg aku biar dia nangis skarang .. biar dia sakit skarang kalau kena pukul pun.. kadang2 benda  kecik nie terbawak2 sampai dewasa..so aku x nak menyesal time tua2 nanti bila tgk kelakuan anak ni..
So da best way.. aku kadang2 bley tegur gas. Tp anak lelaki aku ni lain peel nyaa.. kadang2 dengaq n kadang2 apa yg kata “jangan’ = buat lagi..buat lagi ... so mula la tangan nie naik.....

Itu cara aku.. n lain plak ngan suami.. bley cakap lembt2 lg.. Bukan apa ada benda aku bley tegur n nape aku cepat tangan kat Qayyim.. x nak dia terbawa2 manja sampai dewasa.. lelaki ni biar ganas skit tp jgn hover laaa...mr suami kalau bley “cakap2” ngan anak means TEGUR laa.. Tp itu cara dia kan..

Lantak la jiran2 nak kata aku ganas pun tp mmg aku ganas.. hahah aku kenal cam mana anak aku nie. May b di nursery peel dia lain but di rumah Ya Allah ya rabbiii ..... anak lelaki kan.. kat nursery punya la bagus ... hahah 2 character yg aku nampak bila dia kat sana . Almaklumlah sana ramai budak2 so cikgu cikgi pun kena tegas ..x bley main2.. ada time nak kena ajar2 budak transit wat homework.. so?? Cian kan cikgu cikgi nie.. so balik rumah anak2 transit nie ada masa plak kelas ngaji or ulangan study jee .... tp kerja cam nie berkat!!!

Aminn...  aku dah tgk sdiri pengalaman kakak aku @ teacher kat relaw cam mana.. dia dah beberaa tahun ngan darjah 1 .. n Alhamdulillah byk budak di bwh jagaan dia leh baca less than 6 mths ... slalunya ada yg dah bley baca n ngeja.. n ada jgaks yg jenis buta huruf!!.. hummm tp she’s strong.. semua nie tugas kan.. so must re-pay apa yg gomen dah tanggung dia selama dia kat MPIP dedulu.. hehhhe ni kisah kakak aku laa.. so aku tgk cara dia tekan kan utk anak2 pun sama la... so aku byk amik dr dia idea2 utk pembelajaran nie 

...almaklumlah aku hanya mampu ajaq setakat mana yg mampu. X kan nak harapkan semua benda kat sekolah kan... 

Sharing is Caring rite?? So sesapa rasa nak share lg... sudi2 kan lah komen.....


- Syok Sdiri -


Ada berita gumbira sesangat buat diri sdiri.. heehe gumbira tuk hr nie.. tp esok lg gumbira.. tp lusa lg tambah2 gumbira.. nak lompat skit lah... no no no.. dah meroyan ka apa minah nie kan..hehhe
Sesaja nak  happykan diri sdiri.. esok last terperap kat rumah.. wahhh wahhh .. dah ckup  la kot berantang 45hr.. ada lg ka?? Len2 pantang jumpa la kot... hahhahahhau

X sabo dah rasanya nak kuar jalan2 tgk pokok2 haku.. pokok yg dah mati kering!!.. wargggggg jenuh la lepas nie jd pekebun plak!!.. huhuhu ingat nak tanam pokok syur leee... x payah beli dah!!.. huhuuh harap2 idup la eiks.. tok sah dok men2 baja bagai itu yg aku malas sesangat.. ehhehe 

So perancangan teliti utk menghilangkan kebosanan dah penuh nie.. cam wishlist plaks.. wat ever2 laa.. janji aku leh p jalan2 sesuka hati.. kerja?? Apa 2?? Hehe wat2 lupa leh x? Malas tul nak masuk kerja balik.. tp nak lee gaji masyukkk tiap2 bulan.. kena wat bizz nie.. mende ?? ada leee .....

Hehhehe so lepas nie edisi terjah ke sana sini mencari mkanan..aku mmg dah kebulur nak makan itu ini.. plak2 udang bakar.. perhhhhhhh sodap nie.. sotong?? Iskk dah lama x maka.. dok makan ikan kering, ikan haruan, ayam.. mcm nak terkeluar lidah2............ adushhhh buhsan sungguh ngan makanan org berpantang nie 

Tp aku teringin sgt nak makan Dunkin Donuts.. pergggg gila punya mengidam... hahahah windu oooo nak makaan2 menda2 yg aku x dapat ....... hummm belasah kat Nash Donuts je laaaa.... murah skit kan....

Monday, February 21, 2011

- Kopi "o" OR Milo -


Apa pilihan korang? Kopi O panas or Milo panas?? I mean during berpantang ler.. maap yerr bukan utk manusia biasa soklan nie.. hehhehe kalau akulah sure nak bedal semua minuman time pantang2 ni. Plak2 ais kan.. pergggg nikmat dunia ku rasakan.. hehehe blom habis berpantang lg tp dok ngidam2 plak.. apa kes??

Maw xnya masuk nie aku blom pekena setitis pun ais!!.. perggg menjaga la sgt kan.. tp demi kEsihatan badan n dlm masa yg sama aku plak bf .. so x brapa nak bagus utk wanita2 nie.. tktk sakit urat kemudian hr.. prrggg dah mcm nasihat mak2 plak kan.. hehehhe sesaja perli skit kot sape2 hat x reti nak berpantang 2.. hehehheh mcm la aku ni pandai sgt kan...

Idok leee pandai mane pun sekadar ingat hok lepas2 nie.. almaklumlah mak aku plak jenis bebel2 so mmg slalu dok peringat.. Even dia pun dok mention kerap2 “laki 2 nak kena posa 3 bulan taw..”.. hehe ada paham?? Sdiri maw taw aaaaaaa .................
Opsss.. kopi o or Milo pilihan korang2?? Aku plak kopi o.. plak2 by my mom.. mak aku wat kopi sdiri ooo.. kopi sdiri i mean pokok sdiri laa.. cam nie la aku wat flow skit k..

      Tanam kopi -> kutip buah kopi -> jemur biji Kopi -> goreng biji kopi -> tumbuk sampai halus.. ini dedulu laa.. but now mak aku dah ada machine pengisar kopi sdiri..
 so lepala kopi buat kami sekeluarga nie...

Mak aku plak x bg sgt aku minum milo tkt angin.. so since berpantangkan anak sulung sampai 2nd nie aku x merasa minum milo panas time berpantang nie.. so dah terbiasa sgt2.... even kalau tahan spital pun ttp bwk bekal air sdiri.. bukan bley layan semua makanan kat spital 2 .. plak2 spital gomen nie.. belasah bg ja .. ingat org dlm pantang ni leh makan kot semua 2.. hehehhehe

X pe2.. kisah lain dah 2.. so apa pilihan korang?? Tp rasanya milo pun bley minum kot.... tp aku x pernah minum time2  cam nie..ada sakit2 urat x kalau minum?? Hehhe sesaja tanya kot2 aku bley test lepas nie skali dua ke kan ................


- Set Bersalin -

Set bersalin apa korang pernah pakai?? Berkesan x? n Aku plak Alhamdulillah masuk 2nd bersalin nie ttp setia ngan NR = Nona Rogue.. Ikutkan 2nd ni nak try ;a jenama len plak.. but x brapa nak brani tkt panas sgt laa, x sesuai ngan bby le bg yg bf.. kalau x bf x pe la.. belasah pakai jenama pa pun.. Just utk badan sdiri n x dak kena mengena ngan si kecik pun...

N Aku plak Alhamdulillah dapat fmly NR disc coz kakak aku punya kawan kenal ngan pengasas produk ni aka sepupu papat depa.. lega tp x lerr murah mana pun berbanding ngan ori price.. ada la disc skit2.. n alhamdulillah 2nd ni pun serase ngan Qisya cuma aku sdiri kurangkan dos coz awai2 dulu Qisya ada kuning so just amik utk lepaskan lenguh2 badan sdiri dl sampaika si kecik aku ni naik RUAM.. huhu cian dia..

So sampai skarang ubat masih berbaki n aku masih teruskan makan.. hummm sampai 6 jenis + minyak baby + ada tambahan barut but aku x amik pun.. just guna same barut yg kakak aku punya last year...

Aku paling suka minyak panas dia.. mmg berkesan plak2 kalau lenguh2 urat kaki.. dapat plak ngan massage.. perggggggg lega sangat2.. Nikmat dunia!!... hehehe



                                         Ikhsan from Set Bersalin .

Kalau dulu warna hijau.. skarang dah bertukar wajah.. n aku mmg berpuas hati ngan NR. Bukan nak puji melambung n promo ke apa... but setakat aku dok guna alhamdulilah.. berpuas hati dengan penurunan berat badan sama ada bersalin normal or Caesar.. Even aku sdiri x dak pengalaman dengan caesar so cakap byk pun x guna kan... tp kakak aku ada pengalaman n dia ttp guna NR atas bantuan khidmat kaunseling dr pihak NR.. amboi dah mcm promoter kan.. sesaja cakap dr pengalaman...

EVen caesar.. kakak aku ttp berTUNGKU , makan ubat2 aka jamu, n berpantang kampung cara mak aku biasa la kan sesuai kalau nak kuruskan badan.. Even aku time last check-up b4 bersalin was 66kg.. n now 55kg.. n Alhamdulillah back 2 normal.. Even sebelum habis pantang aku dah balik dok rumah sdiri uruskan 2 anak n suami.. dalam pantang 2 taw.. bukan men2... hehehe wat cam mana kan susah la tinggalkan suami lama2 sengsorang... anak sulung nangis.. plak2 mr suami dok tepon pun meleleh air mata ingatkan anak sylung.. almaklumlah x penah kena tinggal anak..ginilah jdnya.. yelah sampaikan aku kursus pun dia yg amik cuti jg anak!!... hahaha sdiri ingat aaaaaa........

But aku masih bertarget nak cuba kuruskan lg sampai 50kg kalau bley laaa.... I'aLLAH kalau masih teruskan bf boleh turun nie.. tp tgk la this time mayb aku mix mode bf n FM coz dok ngan pengasuh ni susahla.. bukan mak sdiri jg or sedara sdiri.. leh la harap2 skit.. ni org luar so nak kena pk gaks depa ada kerja rumah nak settle.... n nak cepat..

Opss back 2 NR .. kalau nak taw lanjut,kawan2 leh view kat cini : Set Bersalin NR.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...