Wednesday, August 24, 2011

- Terbaek dari Kebun -

Ter...Ter..Ter baek dari kebun ku.. kebun kecik yg amat2 simple...

usyaaaa.....
















cer...cer teka ni pokok apa ??

X sangka cepat "awak" naik yer.. dan besaq cam nie.. tunggu masa nak potong n buat masak2 je nie..

Tp cam sayang plak. hummm x pe la dr rosak bagai kan.. kita makan dulu..

Tp masak ape eiks??hummm

sup ayam macaroni!!.....

K lah nak prepare brg2 nak masak!!.........

chowww

Tuesday, August 23, 2011

- Bebel ... bla bla bla - [Edisi luahan perasaan]

Nak story cam mana eiks? Ac2ally sedih sesangat nak tulis menda alah cam nie. Mungkin aku yg terlalu emo. terlalu ikutkan perasaan..

Ikutkan  minggu lepas aku cuti from isnin-rabu. Isnin selasa mmg cuti mingguan coz ahad n sabtu aku kerja full day. Anak2 mr papa yg ngasuh coz kebetulan dia shift malam. 

Cian kan laki dok kena ngasuh time bini plak keja keja....

So hari khamis mmg kalut skit. nama pun bercuti kan. Skali bukak email...perggggggggggggg 25(unread msg). Jenuh la membalas. Mostly student ada masalah ngan tugasan.. Cuba balas 1 by 1. n kebetulan plak aku bertugas sorang2 kat kaunter. X sibuk sesangat. 

Cuma student datang non-stop. Ada yg nak buat bayaran, new target nak apply, student bermasalah.. Mcm2 lah nama pun student PJJ kan. Always ada masalah yg mmg dah bertimbun2 masalah..

X kan x layan kan. So try to handle secepat mungkin mana yg sempat. Ikutkan meja aku dah penuh ngan fail2 student baru utk di offer.. pergggggg dengan kelas sem depan nak kena cnfirm plak ngan bakal tutor... Tp setiap detik aku cuba rilex.. n tenang!!>.

Tp tetiba 1 hamba Allah ni muncul yg mmg ofcmate aku jgak.. hummmm

    HA :  "nape nad nampak kalut nie??" ..
   AKU : besa la byk kerja la nak kena settle.. x nampak meja penuh ni!!...

Tp jawapan dia buat aku berang.

   HA : ituleee sapa suh cuti banyak!!..". 

heloooooooo most of staff mmg entitle cuti mingguan 2 hari okay!!... so hr rabu is PH. Apa masalah aku cuti?? Tp aku pun kuranggg ajar skit terus jawap..

 AKU (merungut lam hati sahaja..) : mmg staf dapat cuti mingguan 2 hari kan.. x kan x mo cuti. ada anak2 katrumah nak kena pikir.. x               
            kan nak pikir hal kerja kerja ..sampai x leh title cuti 2 hari ganti sabtu n ahad kerja??" .......

Ada lagi dia jawap : 

HA : kami ni ada nampak cuti?? exam sebulan nad... so x cuti la KECUALI public holiday..

SILENT SILENT ............

  Dah itu tugas memasing kan. Kena la pikul n terima. Dapat bayaran lagi bukan free .. lg pun gaji2 korang mmg dah byk.. Siap angkut semua jaga exam.. 

Ada we all kesah??? 

Ya Allah dah itu tugas n tanggungjawap memasing kena la pikul. Memahami kalau korang2 x cuti sebulan coz nw bulan peperiksaan. Dah itu tanggungjawap!!.. Aku pun ada tugas kena kerja sabtu n ahad. Tp memasing bley bekerjasama bertola ansur kalau ada "meeting".

Aku DAH nangis lam hati!!! ...... Sedih dengan soalan n jawapan by Hamba Allah itu. Sedih menusuk kalbu. Tak kan pasal cuti pun nak berkira ngan kuli cabuk cam aku nie??

Kekadang pk2 balik cam nak resign 24hrs.. Tp rasanya aku tinggal semusim lg rasanya... 

Kesian dengan anak2 kat rumah. Qayyim m'besar n kenal segala huruf dari pengasuh n nursery. Qisya plak kecik2  dah antar pengasuh.. sedihhhhhhhh sesangat!!.. Walau bagus cam mana pun pengasuh tp anak sdiri kalau sdiri jg lagiiii puas.... kan kan....



sobb sobbb .................... 


Kalau lah gini management pejabat skarang.. no wonder x ramai  yg bertahan sebelum nie.. Even director pun bertukar2... Aku rasanya dah terlalu lemah nak pk... Dah la hari2 ngadap muka yg sama... 


ATAU aku yg terlebih emo dengan soalan n jawapan hamba Allah tersebut??

Sesamalah renungkan ........

Ambil yg baik sahaja okay ..




Aku!!

Monday, August 22, 2011

- Holiday -

Salam Ramadhan  to all ...

Ramadhan hampir meninggalkan kita. Dan masuk plak musim syawal penuh dengan jamuan makan2 di sana sini. Mcm la aku bley attd kan. Kerja x bermanusia cam aku nie x payah jemput pun x pe..

Mention bout HOLIDAY. Since Qisya beranak dah lama x buat fmly holiday. Tp i'Allah mr papa ada plan utk end of year tp x sure lg. Budget slow2 ngah membukit la nie. But tempat lom confirm jua.

Aku teringin nak lepak kat PD. Tp pikirkan penang pun ada pantai yg cantik sgt2.. So donno la. Tgk cam mana nanti.. Itu pun jika masih di beri peluang..

So korang dah ada plan ke utk bercuti2 fmly tis year?? Rindu plak nak jalan2 sana sini. Rilexkan minda. Rsanya aku dah tahap dewa punya stress la nie.

klah.... ujan lebat nie. Nak sambung tido lah.. Qisya n Qayyim pun dah sampai London kot.

Bosaaaan,

Sunday, August 21, 2011

- Raya oh raya -

Mari layannnn ............






yeaaaayeaaaaa ............ x lama dah nak raya kan. but mencarik2 still mana perginya Mood raya aku nie!!..

Aku,

- 3M again n again -

Today masuk hr-21 berpuasa. Alhamdulillah masih lagi di beri nafas segar utk terus meneruskan kewajipan.


Terasa cepat je.. tupp tupp dah nak raya kan. Tp aku still down. Hilang mooood nak beraya. Tapi teringat adegan sembang2 semalam ngan bro Qayyim Haris .. plak2 time 2 sesambil layan radio hotfm ada putaran lagu Allahyarham Sudirman yg femes itew = Balik Kampung!!....

       Qayyim : mama ............. nanti kita nak balik kg kan? Qayyim nak nyanyi lagu nie  laaaaa   lam keta!!

       Mama : hummmm ......... Qayyim suka lagu ni?? nanti nyanyi la ...
       Tp dalam hati aku "semangat nak raya jgak anak aku nie"

      Qayyim : mmm suka suka .. best kan mama.. jomm jomm nyanyi sama2 nak x??

      Mama : hihih comeyyy nyaaaaaa.. x palah Qayyim nyanyilah mama ikut slow2 k..


Budak berusia 4 tahun ini dah memahami akan maksud lagu ni.. Terasa cepat segalanya. Qayyim dah 4 tahun. Qisya dah 7bulan.. Inilah ketentuan Ilahi kan.


Now dah 641am. Aku after bagun sahur kebiasaaannya mmg x tido. terus on net  mencarik2 menda yg masih blom selesai.. hummm pencarian di sana sini. I'Allah moga di permudahkan segalanya. Check personal mail. Harap2 ada good news selepas ini..

Mood M muncul di pagi hari yg sejuk. Apa nak buat?? layan je la. Malas sesangat nak siap2 g kerja jap g. Apa daaaa sunday hujung minggu org len cuti lepak ngan anak2 kat rumah. Tp aku lepak di pejabat seharian sampai 5ptg. anak2 plak di rumah pengasuh. But Qayyim terpaksa mr papa hantar ke rumah Sister aku kat Hi-tech. Dah x berani nak antar Qayyim ke skol time weekends coz cian dia sorang2 kat situ. Terpaksalah antar jauh skit sampai ke Kulim.. huhuhuhu ............... (menangis lam hati ... cos Qayyim akan sampai rumah malam nie around 945pm)..





Just Qisya je aku ttp hantarkean dia ke rumah BS. Qisya susah nak serasi ngan org baru. So terpaksa aku pujuk2 BS dia since last 2 weeeks suh jaga jgak. Coz aku punya jadual kerja ngalahkan operator kilang!!.......

Hujung minggu mmg kerja kerja.. Qayyim mmg x risau sgt coz seb bek ada sis kat Kulim. But Qisya yg buat aku risooo tahap dewa.. Sebelum nie mmg dah deal BS hanya ngasuh weekdays sahaja. Tp sebelum ni mr suami kerja normal shift. Sampai mr suami sanggup tukar new department kat same kilang!!>. huhuhu ..(pengorbanan suami n seorang papa yg sanggup ngasuh anak kasik chance mama kerja weekends ..sobbb sobbb ...) tp LAhamdulillah pujuk punya pujuk... akak 2 sanggup jaga jgak kalau weekends aku kerja.. lega sesangat!!.............


Tp last 2 mths x salah aku mr suami kn masuk shift balik.Dah la 2 shift kalau pg (9am - 9pm) n kalau malam plak (9pm - 9am)..  Sampaikan kalau kena weekends dia kerja pd salah sorang akan amik cuti ngasuh. N as usual laki aku yg amik CUTI!!.......... sadissss okay!!........So jap g kena bgun kejutkan Qayyim siap2 follow mr suami ke Kulim.. Mr suami shift pg minggu ni. So malam ni br leh jumpa putera kecik 2.. huhuhu mak mana x risaukan anak sdiri even kat rumah own sister kan.. Hati n Naluri Ibu!!... Tp semalam mr suami pun ada mention "ai cam x sanggup nak hantar Qayyim g rumah kakak U..Cian dia. Dah la ai balik 9malam..".. itu U yg rasa.. Tp ai punya rasa??? huhuh .. Just kuatkan semangat n cakap .."x pe la buat sementara nie jaaa... harap2 Qayyim tahan n bersabar!!"..





Dalam hati menangis weiiiiiiiiiiii .................... terasa air panas mengalir laju!!..................terus bangun masuk bilik air.. cover cover mana yg patut!! ........





So ..... sampai bila aku sanggup face benda nie?? Sakit kepala pikir masalah nie. Mr suami dah selalu bekorban amik cuti ngasuh anak2.. Kalau citer bab ni...confirm aku akan nangis!!!






Mungkin aku terlalu emo..... Honest sesangat aku mmg DAH TAK TAHAN............
Selalu marah n mengamuk dengan diri sendiri..tension tension .......

Marah + Moody + Malas

Saturday, August 20, 2011

- Ber4 lebih Baik-

Mode  =  Berpuasa hr ke-20


Rindu plak nak update gambar2 kesayangan. dah penuh hardisk ngan gambar2 tercinta. Hummm ntah bila nak transfer ke DVD.

Sekali laptop kena format habis laa.. huhu

Teringin nak wat photobook cam Dr Suzi .. best kan byk2 utk kenangan di masa tua nanti. Juga utk re-fresh semula saat2 bercinta time anak2 kecik dengan bermacam2  ragam..

Donno la plan nak carik gak kawan2 yg dok wat p/s fmly kan.. outdoor p/s ngan anak2 as kenangan!!..

Dapat simpan2 pic cam nie pun teramat2 puas hati plak kan dengan penangan camera mahal kan..


                       Fresh br bangun dari tido ... tp mata Qisya kan men Booolat


Setiap hari...setiap detik ... rindu sangat2 bersama2 dengan cinta2 hati.. dari my big big hunny(mr papa) my lil Qayyim n lil Qisya.. 




Friday, August 19, 2011

- ur taste? -

Salam all ..

Since dah masuk hr ke-19 berpuasa ..semangat nak raya muncuuuuuuuuuuul ..

Hihihihi cepat kan kan.. X sangka sebegini rupanya. n Alhamdulillah berpuasa kali ni sejuk sedikit. X lah panas terik dam bulan2 yg lepas.

Hummmm kedengaraan dr radio dah ada lagu2 raya. x kira lagu lama + lagu moden style ..

tp ntah selera mendengar kurenggg aa..

May b aku prefer jgak ngan lagu2 lama. old skol kan. wat ever la janji sedap di dengar dengan ayat2 yg menyentuh kalbu.. hihihi 

But donno la. ni kira memasing punya taste kan. So up 2 u!!........

Cuma bila kaji2 semula radio la nie utk tahun ni pun kurang bermain lagu raya..perasan x?

X kesah la janji memasing punya feelings kan...

klah ... sedang mengusya apa nak masak utk juadah petang nie.

Yg runsing,

Thursday, August 18, 2011

- usya skittttt -

Salam Ramadhan to all kawan2 ..

Dah masuk hari ke 18 posa. Alhamdulillah masih di beri nafas utk mengerjakan tuntutan..n masih suci okay!....

Usya skit ............... pstttttttttt



Pe kes taruk pica nie plak?? hihi saja nak tayang2 kasik uolsss jeles ngan gua. Almaklumlah skarang kan gua penggemar CD. So utk drypers mmg jimat gila. just guna utk travel jauh2 n balik kg. kalau stakat dok rumah n makan2 area Jusco Perda mmg aku guna CD.. hihihih

N Alhamdulillah Qisya bersih dr ruam n segala bagai penyakit2 merah badan kecuali kepanasan lah..

Itu penyakit panas len citer okay ... Even stakat ni hanya ada dalam 10 keping CD tp ckup la kegunaan Qisya.

Itu pampers kalau lu org nak taw since last mths gua beli kat tesco coz ada sale. terus rembat 2. Utk pampers ttp kena beli wat stok utk rumah pengasuh n travel. N siap2 simpan lam keta utk travel punya. ini kegunaan harian je la kalau perlu.


Half of my collection n mcm2 brand aku guna. Kalau utk CD biasanya aku hanya pakaikan Qisya dalam 3-4 jam sahaja. then mmg tukar coz penah skali aku pakaikan sampai 5 jam then nek ruam.. huhuhu

terus set jam n alarm.. Dah tambah plak beban kerja. Kalau pakai drypers Huggies Dry Comfort utk 6-7 jam pun still gebusss ja montot Qisya... itu Drypers laa.. tp kalau CD mmg x tahan lama. may b aku guna brand yg biasa kot. even now dah tambah lagi 2 kerja coz nak kena mencuci n membasuh n membilas sdiri CD tp aku ttp kuatkan semangat!!>. hihiih rajin lah katakan...tp tgk mooood ...

So sesapa penah guna CD? any comments?

K lah wa chow dulu... nak sambung tido (auto-publish entry)

Aku,

Wednesday, August 17, 2011

- Nuzul Al-Quran -

As'salam ...

Posa x?? .... aku alhamdulillah hr ke-17 dengan jayanya masih bertahan. Coz bulan aku kebiasaaannya mengambang di hujung2 bulan.

It's oliday today!! ... Tp no plan ke mana2 coz ingat nak jalan2 ke Jusco tp sure ramai kan manusia kat sana. Tp donno la jap g kot2 mr papa tukar plan nak ke sana ke..

Kebetulan papa mmg hr ni off day. Tp aku plak mmg PH so stay ngan 2 kenit2 kat rumah bersantai di bulan puasa. Siap masak bagai utk Qayyim n Qisya makan ri nie. Simple je pun... hihi

Tp apa pun buat kawan2 yg ada plan nak kuar sopping ke or jalan menghabiskan $$$ di harap berhati2 okay!!>. Jaga keselamatan n ingat yg tersayang.. Dengan ramai manusia, kena jg anak2 jgn kasik dia jauh bermain..

K lah wa chow dulu.. si kecik dah bangun .

Bye.. Salam Ramadhan again to all .....

Chow .

- Day 17th -

Salam Ramadhan ..

Dah masuk hari ke-17 berpuasa. Dah separuh kan. Fuhhh cepat sunguh masa meninggalkan kita. So dalam bulan mulia nie .. kalau bley gandakan amalan le syurga bebanyak!!.. Jgn lepaskan peluang. Adakah akan berjumpa semula bulan mulia ini?

Wallah'ualam ...  

- Hanya Yg Maha Esa Lg Maha Mengetahui -

Aku x dak menda sgt nak story..just tgk blog kengkawan semua update blog pasal raya2.. n preparation tuk raya!. Alhamdulillah persiapan aku mmg awal tahun nie coz kebetulan last year ada bonus lebey skit so mmg aku simpan dwet bonus utk preparation raya buat sdiri n anak2.. utk suami dia guna bonus sdiri.. hihihi aku tumpang skit je la bonus dia mid-year ri tu!!..

Kira mana2 penjawat awam tahun ni alhamdulillah dapat durian runtuh even hanya RM500. Tp ttp berGUNA utk persediaan raya. Bg yg rasa ciputttt sgt jumlah tersebut bley la buat persediaan simple2.. x payah nak over okay!!! ... Sekadar persiapan ala kadar n x baik sebenarnya membazir nie. 

Dlm keadaan ekonomi x brapa nak stabil (tp tgk ok kan) .... n taraf hidup makin tinggi nak kn saving lebey. anythings can happnd!!! ....

Mcm bulan mulia ni rata2 mall akna buat sale.. tp x dak la sale sesangat pun. Sama gaks.. ni semua taktik2 kotor pihak mall utk kaut untung!!.. coz confirm semua kelam kabut nak buat preparation. ALmaklumlah raya 4-5x setahun kan..
raya posa + CNY + Deepavali + christmast + raya haji = rata2 org melayu yg dok kalut sopping...

kan kan .. tui dak??? Seingat aku CNY sale pun leh tahan. So masing2 rembat. Skali usya kat Jusco bukan chinese yg ramai tp melayu2 nie haaaa... sampai laga2 momtot gitew.. hihihihi amik peluang lah katakan..

Utk yg bergaji besar + berbonus n pantang tgk menda murah confirm beli kan.. Tp aku yg x brapa nak ada $$$ ni usya2 je la. Just pick mana yg PENTING.. Untung kan jd manusia ber$$$$ nie. Tp jgn lupa Ber-Syukur ok!.. Ini semua harta Dunia. So jgn sesekali abaikan harta n bekalan utk dunia akhirat skali yerr kengkawan ...
(dah mcm tazkirah plak)

So .... entry ne special utk diri sdiri. Bnyak benda aku dah blajar tahun nie. Thun yg byk buat aku ber-Syukur dengan pemberian Yg Maha Esa.. Moga fmly kecik ni sentiasa di berkati n di lindungi from anasir2 luar, di mUrahkan Rezeki sentiasa ...

amin ya rabbal alamin ....

Yg Benar ,

Tuesday, August 16, 2011

- Jimat -

Salam Ramadhan to all readers n frenz.. Ac2ally ngah boring tahap gabanzzz x dak menda nak buat sesangat ri nir. So ngah pk2 pasal cuti raya!. Aku masih di tahap "pening". even bg org len small matter tp aku big big matter. After raya ikutkn jumaat dah start kerja onwards till sunday. n kebetulan plak laki aku shift pagi sampai selasa which is 6th Sept. so cam mana?? Qayyim's skol off till 4th Sept . n Pengasuh Qisya pun sama 1 weeks break!! .. fuhhhhhhh cian aku x dak sapa nak jaga anak. Ikutkn aku nak cuti straight sampai senin ja. dah nama pun x penah amik cuti kan. Tp pk kan at least kena ada 3 staff kerja after raya.. kena jg 2 lc kan..

So ... aku mmg frust. dah la balik 2 tmpt. Plak2 mr papa pun cuti after raya. So x kan aku nak sh dia cuti ngasuh lagi?? is it FAIR to him?? ac2ally dia byk sgt b'korban tuk ngasuh budak2 nie. Aku yg susah sgt nak cuti. tuntutan kerja aku x mcm org len..

Cam tension plak pk2 se,mua nie.. Rasa cam nak blah secepat mungkin. kwn2 ada kekosongan x?? Aku mmg x tahan dah nie..

Mengamuk n protest bg aku bukan jalan penyelesaian melainkan meeting or discussion!! 

Tp ... sabo sabo nad!!.. Kuatkan semangat!!.. till 2day aku masih lom wat apa2 keputusan. Tp mmg nak apply je lah cuti thru online. Masing2 nak raya kan. Aku bukan nak raya just nak stay ngan bdk2 kat rumah!! 

laki aku dah slalu sgt cuti ngasuh. Tp aku x pernah b'korban tuk anak2 n mr papa... 

NUR QISYA TAQIYYAH

 MY LOVELY DOVEY : MR PAPA N LIL BRO QAYYIM



sob sob.. sob sob ........


x bley dah nak tulis panjang2 ....laju plak air mata nie..
Bosan ,

Monday, August 15, 2011

- Luahan Friday -

As'Salam to all my frenz..

pe citer hari nie? Sihat? Posaa dak?? Confirm sihatttt ........ posaaaa ..

Dok tanya2 cam budak skol plak.Pe citer hr nie? apa mennu utk berbuka? hummm masih tercariks apa menda nak masak nie. tp kengkawan all sila leeeeb'kunjung ke

utk semakan status resepi okayy!! ..

Yiehaaaaaaaaa cepat sungguh dah masuk hr kr-15 posa. Lepas ni dah leh pulun pasang lagu raya taw taw. Mode nak beraya dah m'buak!!! ..... Tp rasanya raya tahun kurang feelingnya, nape yer ?? ada melibatkan umur ke ngan feeling sebegini?? caittttttt simpang malaikat 44.. 

Cam boring sungguh ri nie x dak menda nak ngadap. Slalu leh gado2 ngan BFF. but aku dah kehilangan mood utk bergelak riang!!... nak kata hormon "bulan mengambang" sah2 terlalu awal!!..

Gamaknya nie la kot yg sesuai pic utk entry nie!!.. hahahha sesuai la sgt kan..

K lah nak layan lagu raya dulu.. chowwww .....

AKU!!


Sunday, August 14, 2011

- Qayyim vs Transformers 3 -

Salam Ramadhan to all .......

Dah masuk hr ke-14 berpuasa. Hummm dah separuh berpuasa bg tahun 2011. Apa persediaan korang? or mmg semua dah tersedia long2 b4 raya!!.. hihi sama cam aku gak lee. utk diri sdiri n anak2 mmg kena siapkan awal KECUALI utk mr suami yg mmg biasanya last min baru cariks kecuali bg melayu la. Baju melatu tis year mmg tempah kat tailor febret @ Kulim. Tahun ini ikutkan special request from mr papa nanank color PINKY!!..... hahhaha aku pertama2 manusia dengaq mmg dah gelak golek2.. Tp susah nooo nak carik kain melayu patern pinky yg berkenan dia mata aku terus tukaq color len.. hihihih

So apa pun tunggggggguu sampai gambaq raya aku wat specil entry ok!!............

Opsss ... ayat di atas tidak ada kaitan dengan Tajuk entry ok.

Qayyim tergedik2 nak tgk Transformers.. Ikutkan aku nak booking tiket wayang online je. Coz  la ni dah leh booking tikt bayar thru maybank online je. Senang kan!!.. hihi x sanggup nak g Q kat Sunway utk 2 keping tiket. tp mr papa plak cam sibuk semenjak menja nie. CANCEL!!........

So last 2 weeks b4 raya bwk anak jalan2 ke Q-bay sesambil usya2 kat sana kot2 ada sale ke. Poney butik mmg ada sale tp mmg b'kenan sesangat ngan baju Qayyim. Pk2 x bek m'bazir coz Qayyim punya stok dah byk.. [terdiam] 

Just belikan 2 dress GAP kat Qisya kebetulan ada sale 30% time 2.. dress je la utk Qisya.. seb bek bonus last year aku simpan g. So ckup la budget raya buat anak2..

Opss..... dr jauh from 1st leve Qayyim dah tunjuk dia nampak something!!.. apa benda la budak nie nampak..

At last  Bumblebeee rupanya.. 

The Giant bumblebee... 

hihih adik plak since masuk n taruk lam stroller terus lenaa ........... lena ........ lena even after change pampers pun lena........ mmg sah2 si kecik ni x leh kena air-cond!!....senang lena..

So layan pic je dulu ....




mama ...sama tinggi kan ngan Qayyim..
kui3x...

 Possing ala2 hero malaya ..


malu2 gediks time nie cz ramai manusia lalu lalang dok usya..
Confirm aku yg br nak hegeh2 nak bergambar kan...
hihihihi ......... OPsss sori aku dok seberang okay, n aku bukan dari island!!!....

Dapat bergambar ngan replika Bumblebeee pun oklah.. 
sah2 x leh nengok wayang!.

hihih cian anak teruna sorang nie.. but don't wory k i'Allah this 26 Aug ada launched new CARS-2 movies. nanti mama booking tiket kasik Qayyim nengok wayang k..


Supposed dah lama aku update entry nie. tp biasalah aku kan biz women.. huhihihih

Tuntutan pekerjaan aku x macam kerja2 korang. Dah rasa cam keja kilang pun ada.
X kisah la kan janji pekerjaan ini halal.

So korang2 dah update menu utk berbuka petang nie? donno la apa menda nak masak plak.

Stakat ni alhamdulillah x pernah lg aku m'beli lauk pauk from PARAM or BAZAAR. semuanya hasil tangan sdiri. Stakat makan ber3 kan lg best kalau masak. Even simple tp ckup kenyang..

Alhamdulillah  lg pun dalam bulan mulia ni x elok kita membazir.. 

K lah chow ... sambung len story plak.

Aku,







Saturday, August 13, 2011

- Flying WITHOUT wing -

As'Salam

Mode = Hapy coz dah dekat nak raya!!.. kui kui kui 

Posa = 13 hr ckup!! 
amin.. amin tq Ya Allah masih di beri peluang bernafas dan menunaikan tanggungjawap.

usya usya usya jgn x usya ....

tgk tgk ...... si kecik Qisya ngah try nak terbang!!.......... hahhahah

Slalu sgt si kecik nie bikin ini macam. dah 7 bulan tp pusing 360' dh laju.. menyulur blom lg. Tp akai bebudak kan... punya la terror dia menyulur dengan "tarik toto" .. hahaha so confirm leh ke depan kan.. hahhha

Si kecik ni sedikit bertambah2 kg dr si abg so itu yg lambat kot!!.. Pantang nampak kita makan time bukak posa.. lajula dia nganga ngalahkan dia plam yg posa!! ... so mama dengan baik hati n ikhlas hati amik kurma yg x dak biji kasi si dara kecik ni isap2 sampai 2 biji dia habiskan sehari.. huh??

Ingatkan nak bikin bubur kurma hasil siasatan kat Che'Wa and fmly .. Tp dah sehari kadang2 sampaikan 2-4 biji dia makan x sempat la mama nak bikin bubur kalau cam nie.. 
bikin senang kasik makan fresh!!! .....

Kira oklah kan.. Dia mmg suka makan. Sumbat ja semua menda dia makan. Biskut jari jgn cakap la. Cam si kecik ni dah ada gg.. kan main laju dia makan!!... 

Opssss ........ bebel2 pasal makan tergugat iman!!.. hihihi x malu sungguh tua2 pun peel cam bebudak kan.

K lah wa chow dulu.. usya2 skit apa mau bikin menu ini petang...

Daaaaaaaaaaa ......................

Aku yg Posa ,


Friday, August 12, 2011

- WORDLESS Friday -

Wordless Friday ..ramai plak dok taruk WORDS nie semenjak 2.. hihi so peniruan dimana2 yer kawan2.. 

So utk en3 kali nie ..selingan skit ngan pics my lovely2 bunny ....








Yg Wordless ,

- Check-up 6mths young -

Salam ramadhan buat semua kaum2 yg mengerjakannya ....

Aku? Stakat ni alhamdulillah msih lg berpuasa penuh.. Biasala kan nama pun fomfuan kan kan kan!!! ....

Sesapa fomfuan konpim paham!!... lelaki pun confirm paham!!... hihi

x dak menda nak update. just update old old story .. mmg old skol sunguh kan!!.. sampai x sempat nak hupdate bagai. Sibuk ngalahkan TPM!.





Kan main lg Qisya ngan hairband!.. hahah saja kasik dia pakai. Punya dah lama beli tp susah nooo nak kasik dia pakai!.huhuhu nama pun gugirl ai sedikit ayu gitewwww so kena la training kasik pakai bunga2..

Tp hancusssss ... ada la lam 5 menet melekat kat kepala 2. then tarik2 sangkut kat leher. Dah tercekik plak!!.. iskkkk anak dara sorang nie. X kan nk ikut persis mama kot.. 

Check-up 6mths kat gomen clinic terlalu amat membosankan.. seingat aku time aku p br 2 nie aku tp ya Allah kena org ke-5 tp Q mcm ada 100 org patient lam 2.. pergggggg naik bosan + naik toncang semua ada.. naik bulu yg amat2..

Sabar..sabar .... sabar itu separuh iman ok!!. Ya Allah dugaan apa nie?? .......

Tak kan nak nyesal kan? Gara2 Qisya time beranak kena jaundis bout almost sebulan yg buat aku kena refer ngan gomen utk every mthsly check-up.

Kalau x confirm aku singgah ke Muslimah lg cepat!! ..

Tp ikutkan check-up baby kalau antara gomen ngan private .. rata2 ramai menjawap
Gomen = details check-up (timbang berat + ukur lilit kepala + panjang or tinggi)
+ details bout pemakanan utk bby yg dah start solid food

Private  = cucuk n advice skit from Dr Bertugas pasal penjagaan bby.. x dak detail sesangat.

So aku mmg pilihan Gomen cuma x tahan time menungguu ............

So pilihan atas masing2 yer kengkawan sume... Ada keburukan n kebaikan private n gomen nie. Cuma utk private kena la prepare skit dwet coz kena bayo yerrr .. tp kalau gomen sesuai la utk org2 kelas bawahan cam aku nie yg x berdwet byk!!..hhihi btw ttp BERSYUKUR kerana alhamdulillah ada hikmah di atas segalanya ...

| Aku |




Thursday, August 11, 2011

- Abang vs Adik -

Assalamualaikum...

Salam ramadhan to all reader .. Dah masuk hr ke-11 berpuasa kan , Alhamdulillah Ber-Syukur dengan nikmat yg di berikan. Allah s.w.t msih m'beri aku peluang utk mengerjakan ibadah ini. Jika last year berPuasa dengan perut besar... (time ngandungkan Qisya).. Pergggg terasa dugaan coz mana ngan puasa..bby lam lil tummy plak active jee.. huhuh dugaan2x.. After bukak posa alhamdulillah ok je. Terus silent.. kekekke confirm si kecik ni lapar kan. Sama la cam skarang dah 7 bulan aku dah ksik solid foood. kan main selera lg dia makan.. bertambah2.. hihi

Back to main main topic aku ri nie... Just selingan skt di bulan puasa. tatkala membebankan otak.. sesambil wat new entry.. pergggg tepon makhluk2 tuk confirmation x plak berjawap.. lantak ko le...

Belek2 gambar lam camera, punya la byk aku lom transfer msuk laptop g.. huhuh pnya la malas tahap dewa kan... kui kui kui..

Selinagn skit time Mr Qayyim ngan play2 ngan Qisya atas bed!!.. ac2ally time derang ngah main ni aku solat!!.. punya la x ksyuk coz mr Qayyim wat lawak mende ntah ... control control beb ....








 Gerammmm ja tgk time si kecik2 ni ngah main!!! ye lah sampaikan solat pun x leh nak kusyuk!!.. tp very very syabassss beti to my lil Qayyim coz mmg pandai jg adik!!.. mmg sayang sesangat2 kt adik.. sampaikan kdg2 lambat ambik adik kat rumah ibu (pengasuh) pun dah bebel!!hahhahah .......

N aku paling suka kalau time Qayyim main2 ngan adik dia. kan main galaksss si kecik dara tue gelak!!.. hkikikiki .. alhamdulillah by 4 years now Qayyim btul2 leh terima kehadiran si kecik ni lam hidup dia. mos of the stuffs dah leh share ngan adik KECUALI CARS... hahhaha itu mmg dia x kasik adik Qisya pegang!!... pantang dia kalau menan masuk mulut.. hihihih..

Tak dak menda nak buat dah nie..... so layan layan je laaa.. ngah pk2 apa menu utk petang nie plak!!..

apa eiks menu korang utk berbuka? sdiri bikin or PARAM bikin?? hihihih

Adiosss .....................


Wednesday, August 10, 2011

- M A L A S -

Mode : M . A . L . A . S 

Ntah tetiba hari ni jiwaku sloooooowww ....... sesangat!!

Penyakit M baru muncul ......... Dah cam OverDose plak rasanya ..

Buhsan buhsan!!........


Aku!!,

Friday, August 5, 2011

- Perutusan Ramadhan : Ramadhan Bulan Hidayah -

Credit to : Tuan Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat (facebook) (copy n paste)

Firman Allah SWT :

ياأيها الذين آمنوا كتب عليكم الصيام كما كتب على الذين من قبلكم لعلكم تتقون

Yang bermaksud : Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertakwa..” – Al-Baqarah, ayat 183

Alhamdulillah, sekali lagi tetamu mulia bernama Ramadhan menjenguk ke dalam ruang hidup kita. Sesungguhnya hidup ini merupakan satu perjalanan, tiba di destinasinya ia akan terhenti walau apa pun usaha untuk menegahnya daripada berhenti. Syukur kepada Allah SWT, ia masih belum terhenti sehingga ke saat ini untuk membenarkan kita sekali lagi bertemu dengan Ramadhan. Syukur kerana bulan ini ialah bulan yang menjanjikan hidayah dan ganjaran yang besar buat sesiapa yang memburunya.

Sebagaimana yang seringkali saya nyatakan sebelum ini, Ramadhan tidak usah lagi disebut sebagai bulan puasa. Kadang-kadang sebutan bulan puasa lebih terkenal dari sebutan bulan Ramadhan menyebabkan masyarakat hanya akan mengingati Ramadhan sebagai bulan untuk berpuasa. Justeru, ramai yang menganggap puasa sahaja dengan menahan lapar dan dahaga tanpa mengerjakan tuntutan-tuntutannya sudah cukup bererti di dalam menyambut Ramadhan. Ini merupakan satu kesilapan dalam memahami tuntutan Ramadhan.

Perkara paling penting dalam menyambut Ramadhan ialah taqwa kerana itulah matlamat daripada ibadat puasa. Taqwa tidak lahir melainkan dengan hidayah. Dan hidayah hanya tumpah ke dalam hati dengan izin Allah SWT. Hati yang mendapat hidayah akan memandu anggota untuk melakukan kebaikan. Kaki akan dipandu untuk ke masjid, lidah akan dipandu untuk membaca al-Quran, tangan akan dipandu untuk bersedekah dan begitulah anggota-anggota yang lain.

Hidayah ialah satu benda yang tidak diajar dalam sekular, komunis, kapitalis mahupun sosialis. Tidak pernah ideologi sekular mengajar penganutnya berusaha mencari hidayah. Kapitalis hanya mengajar penganutnya mencari harta kekayaan tetapi tidak pernah menyebut persoalan hidayah. Umat Islam yang terpengaruh dengan ideologi-ideologi ini hanya akan meratibkan soal-soal lahiriah tanpa menyentuh soal hidayah. Bahkan ia akan dilabel sebagai hak peribadi yang tidak boleh disentuh oleh sesiapa sekalipun.

Inilah silapnya pemikiran kebanyakan individu masyarakat pada hari ini. Sedangkan hidayah ialah satu nikmat daripada Allah SWT. Di dalam surah al-Fatihah yang wajib dibaca di dalam setiap kali solat, kita diminta untuk membaca permohonan mendapatkan hidayah atau petunjuk ke jalan yang lurus. 

Firman Allah SWT :

 اهدنا الصراط المستقيم

Yang bermaksud : “Tunjukilah kami jalan yang lurus..” – Surah al-Fatihah, ayat 6

Sekiranya hidayah ialah persoalan yang tidak penting, maka apa perlunya untuk dipohon di dalam solat? Apa perlunya untuk sentiasa diangkat permohonan ini kepada Allah SWT berbelas-belas kali dalam sehari? Jawabnya, hidup ini tidak akan bererti melainkan dengan hidayah daripada Allah SWT. Justeru, mereka yang mendapat hidayah dianggap sebagai orang-orang yang mendapat nikmat yang besar. 

Firman Allah SWT :

صراط الذين أنعمت عليهم غير المغضوب عليهم ولا الضالين

Yang bermaksud : (yaitu) jalan orang-orang yang telah Engkau beri nikmat kepada mereka; bukan (jalan) mereka yang dimurkai dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat. – Surah al-Fatihah, ayat 7

Dan siapa pula orang-orang yang mendapat nikmat tersebut? Mereka bukan semestinya orang-orang yang kaya, berpangkat dan berpengaruh yang pada hari ini dipandang mulia di hadapan manusia kerana kekayaan, jawatan dan pengaruhnya. Mereka ialah orang-orang yang disebut oleh Allah SWT :


مَنْ يُطِعِ اللَّهَ وَالرَّسُولَ فَأُولَئِكَ مَعَ الَّذِينَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيْهِمْ مِنَ النَّبِيِّينَ وَالصِّدِّيقِينَ وَالشُّهَدَاءِ وَالصَّالِحِينَ

Yang bermaksud : “Dan barangsiapa yang mentaati Allah dan Rasul(Nya), mereka itu akan bersama-sama dengan orang-orang yang dianugerahi nikmat oleh Allah, yaitu: Nabi-nabi, para shiddiiqiin, orang-orang yang mati syahid, dan orang-orang saleh. dan mereka Itulah teman yang sebaik-baiknya..” – Surah an-Nisa’, ayat 69

Selain memohon untuk diberikan hidayah, semarakkanlah Ramadhan dengan bacaan al-Quran sebanyak-banyaknya. Selain membaca, fahamilah makna dan beramallah dengan kandungannya. Al-Quran ialah manual yang diturunkan Allah SWT untuk manusia menjalani kehidupan di muka bumi ini. Ini kerana bumi ini diciptakan oleh Allah SWT dan manual penggunaannya hanya dikeluarkan oleh Allah SWT. Memahami al-Quran membawa kita mengenali di antara dosa dan pahala, syurga dan neraka. Ia umpama lampu suluh yang menyuluh gelap pekat jahiliyyah. Sebagaimana kita akan mencari lampu suluh untuk menyuluh laluan pada saat malam pekat, demikian juga laluan hidup perlu disuluh agar bercahaya. Lampu suluh kehidupan ialah al-Quran. Inilah penyuluh yang akan menerangi laluan di dunia, alam kubur bahkan apabila bangkit di akhirat nanti. Mereka yang menolak al-Quran hakikatnya menolak lampu suluh yang disediakan oleh Allah SWT. Mereka perlu bersedia untuk menghadapi kegelapan di alam kubur dan kegelapan di hadapan Allah SWT kelak.

Bahayanya masyarakat yang hidup tanpa lampu suluh ini sangat besar. Pengalaman saya bermusafir ke Uzbekistan baru-baru ini cukup mengajar saya bagaimana teruknya masyarakat apabila mengenepikan al-Quran selaku manual hidup. Di bumi yang tersemadinya jasad muhaddis agung al-Imam al-Bukhari Rahimahullah itu, hari ini masih ditadbir dengan nilai-nilai komunis sekalipun Uzbekistan telah merdeka dari Soviet Union,ia masih mengekalkan beberapa dasar yang begitu sekali memberikan kemudharatan kepada Islam. Bumi ini yang pernah melahirkan ulama-ulama besar seperti Imam Bukhari, Abu Laits As Samarkandi, Imam Bahaudin, Imam Muslim, Imam Nasai, Imam Tirmizi, Imam Nakhai dan lain-lain, hari ini seolah-olah kehilangan kesemua kebanggaan yang pernah dicatat di dalam sejarah. Masjid-masjid cukup besar namun sunyi dari diimarahkan. Lebih teruk apabila anak-anak di bawah umur 18 tahun tidak dibenarkan datang ke masjid dengan alasan belum cukup umur. 

Akhirnya pendidikan Islam semenjak kecil tidak disemai dan melahirkan masyarakat yang hanya Islam pada nama tetapi tidak pada amalan kehidupan.
Inilah rupa wajah masyarakat yang tidak dibentuk dengan acuan al-Quran. Bagaimanapun, usaha-usaha untuk menyemarakkan dakwah mula berjalan dan saya berharap suatu hari nanti bumi Uzbekistan ini berjaya mengulangi sejarah kegemilangannya insya-Allah.

Apa yang penting, perkongsian ini untuk mengingatkan kita bahawa begitulah bahayanya apabila al-Quran dikesampingkan. Ditambah pula dengan para ulama yang tidak mahu turun ke medan menegakkan pemerintahan yang berlandaskan Islam, sedikit demi sedikit nilai Islam akan dicabut. Apabila ia berjaya dicabut, ia akan mengambil masa yang lama untuk disemai semula.

Justeru, jadikanlah Ramadhan sebagai ruang untuk menyemarakkan al-Quran. Ibubapa berperanan di rumah, guru-guru di sekolah dan kerajaan pula di dalam negara. Semua pihak perlu bekerjasama dan insya-allah saya yakin dengan usaha berterusan, masyarakat umat Islam dapat kembali menghayati al-Quran dalam kehidupan.
Akhir kata, selamat menyambut Ramadhan. Semoga Ramadhan tahun ini akan lebih mesra Qalbu bagi diri kita berbanding dengan Ramadhan yang telah berlalu.

Thursday, August 4, 2011

- Title baru .. (ko dah tua beb .... ) -

Apa hal plak nie... hehe tahniah buat my parents Hj Sidik + Hjh Ramlah on new fmly member's.. anak buah aku aka anak kakak aku yg sulung selamat melahirkan bby boy last week @ spital Kluang Johor.. amin amin bertambah lagi umat Nabi MUhammad s.a.w n bertambah jua fmly member kami.. hihi cicit mak aku sorang ni keturunan jawo skit2.. hehhehe coz husband anak buah aku ni org Batu Pahat yg mmg ada keturunan Jawa!!..

Layan pics dulu k ...


Muhammad HaziQ Zikri bin Hasfizan

lenanya di kecik nie tido.. fresh from oven @ Hospital Kluang Johor

Alhamdulillah selamat jua buat kenduri kesyukuran + m'botakkan kepala si kecik comey ...

Tuk ayah dia (abg ipaq) sibuk malam 2 agih2 kan bunga telur buat jemputan ..

mama HaziQ yg vogue (b'baju biru speaky + anak buah aku yg OVERvogue (mak menakan HaziQ) + kawan2 jemputan kenduri)
Dah beranak kakTie (nama manja lam fmly) .... aku mmg attd kenduri kawen dia last year @ kluang.. penantian sekejap n alhamdulillah di kurniakan permata yg begitu comey.. sebaya ngan anak aku..
Masing2 dah tambah title tis year!!... hahah tp pakat2 x mo ngaku...hhihih :P yg penting JIWA MUDA!!.. hahahhah

K lah chow .............. Salam Ramadhan to all readers n ingat2 yg tersayang!! ..Posa jgn x posa okay!! .....

Wednesday, August 3, 2011

- Plsss Go awaaaaaaaaaaaay -


Tajuk panas je kan.... saja mengUPDATE story lama. X dak masa nak update.x sempat nak bukak blog. Sempat plak bukak fesbuk kan.. hahhhha blog ttp buka cuma cam ketandusan idea nak mengarang.

Cian plak nengok gambar2 lam camera. dah transfer bagai terus mood nak update muncul.. fuhhhhhh skali update terus wat bebanyak ...

Rajin plak ri nie... sesaja nengok blog kengkawan len penuh ngan latest story.. so tetiba cam teringin nak update story sdiri plak!...
Selingan story time balik Yan umah mertua last 2 weeks. Dah lama aku x balik sana. Keja x tentu hari nie kan. Plak2 mr suami pun dah masuk shift semula.. so lglah cuti x sama. Kalau plan nak balik kg pun salah sorang mesti kena apply cuti..huhuhu cian plak!!..

Mr papa ada gak balik kampung dia sebulan skali tp just ngan Qayyim je la. Biasanya Qisya pengasuh jg. Dia x brani nak drive balik bwk Qisya w/o aku!!.. hehehhe kang meragam budak 2 nangis lam keta tengah2 jalan x ke haru.. so decide balik je ngan Qayyim... 

Just balik hari je. x sempat nak apply cuti coz last min plan kan. Siap2 after bekfas terus mr papa ajak balik yan. Plak2 nak kena singgah jap umah abg aku kat blakang Maktab Mahmud amik buah. Dah dia cam baw plak we all nak balik Yan kan.. siap tepon tengah2 malam suh balik amik buah kat rumah dia. So ... plan dr penang terus shoot ke alos dahulu..


Dengan Qisya yg x brapa nak sihat.. Flu flu .. cian dia. x brapa sihat pun terpaksa plan bwk gak balik kg jenguk tok wan!!.. almaklumkan dah lama Qisya x tengok tok wan kan.. mood dia pun sama nek ngan flu... huhuhu tp Alhamdulillah sepanjang perjalanan dia mmg behave sesangat.. cuma bila singgah makan kat KFC  dia cam x selesa coz ada makhluk Allah yg lalu lalang dok cak cak ngan dia.. Anak kecik aku nei penakut weii .. bukan jenis sesetengah bby yg galak kalau ada makhluk Allah acah2.. very x sporting wei anak aku nie!! <(*.*)>  hiiiihihih sespa x dikenali dukung confirm melalak punya laaa ....









 

    Sempat lena lam buai sebelum bertolak ...



       menda wajib kalau nak lena ....







 muka x brapa nak sihat ... tp kalau bab menan ttp muka xcited




Terserlah muka x sihat kan kan ...


Time drop makan kat KFC pkan alos dah mula tunjuk aksi2 muka merah + air mata meleleh.. huhu ciannya anak mama nie. Sampai aku nak makan pun x senang. Tercekik dek tulang KFC.. Mr papa plak dok temankan abg Qayyim men buai. Aku ckup ckup x brapa nak kenan + tension kalau makan kat KFC or MC'd yg ada playground. Mmg senang nak makan coz ada playground. tp anak2 cam Qayyim ni kalut nak main dr makan.. so sapa yg kenyang?? x ka mak n bapak budak yg kenyang!.. anak2 dok lapaq sama gak la.

Sampai nak kena mention Qayyim makan sambil main. So mr papa dah temankan Qayyim kat playpark lusr KFC.. aku plak sesambil dukung Qisya sambil ngapp ngapp.. mula la kelam kabut nak makan!!... inilah namanya superbbbb mama. Maw telan sampai tercekik!!...


Even balik hari pun tp PENAT amat2. malam baru sampai penang. From alos - then singgah Yan sampai maghrib. after solat br b'tolak balik penang!!.. penat sesangat .. mana ngan Qisya x brapa sihat tp dok lam keta bukan men galak lg... eeeeee geram.. 


Seingat2 la kan dok lepak kat alos rumah abg aku ada la dlm 5 menet dia diam n men elok2.. len time merap ja bunyi2 nangis.. huhuhuhu punya la x mo kat manusia len selain aku n mr papa!!... caitttt penakut tui si Qisya nie.. x leh genggg aaa ngan abg Qayyim!!...


odw lam keta untung la coz both anak2 lena sepanjang perjalanan. Seb bek masing2 dah pakai pyjamas.. sampai Penang terus angkat masuk bilik lena sampai pg... untung gak kasik anak2 penat cam nie.. confirm depa lena sampai pg.. hihihi


Aku,

Tuesday, August 2, 2011

- Kisah heLmet -

Semalam punya citer tp br sempat nak hupdate!!.. hahha lepak2 hari senin ngan anak2 kat rumah kan. x dak menda nak buat. Mr papa shift malam so time2 siang cma nie coberr tido leee.. Qayyim plak sibuk ngan menan keta2 CARS bersepah2 depan tv. Qisya plak nyibuk2 xcited tgk banyak menan depan mata!!.. hahahaha ...

tetiba tgk Qayyim sdang buat sesuatu ....

                                                1. susun cantik2 cam nie taw mama ... sambil bebel2

                                           2. Ok x mama?? hummmmm k lah 2..

                                                     3. tgk ni mama!!......

Skali tgk hahhahaha tergelak aku!!... timba di buatnya helmet!!... hahhaha budak2 kan..  sampai amik gambar pun blurr jeee ..... hihihihi 

Mcm2 aksi dia buat time ni tp aku sempat amik yg nie je. Gelak golek2 depan tv siap tunjuk kat mr papa!!...

                                                       CARS di depan ............
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...